Tag Archives: #HDR

Architecture Week 2017 applauds great architecture! The Pirbright Institute for Animal Health, by HDR, wins an AIA NJ Merit Award in the built open project category.

red_eaglePIRBRIGHT INSTITUTE, Surrey, England
HDR Aminal Health.jpg
A LABORATORY FOR LIVING
pirbright1
In the countryside of Sussex, England, a new containment facility for the Pirbright Institute will revolutionize the way people work with viral diseases effecting animal and human health. The design ushers in a new paradigm for Category 4 bio-containment (similar to USBSL-3 enhanced) in which researchers work in labs and offices with large windows and expansive views, gather in an open light-filled atrium, and eat in the cafeteria—all within the containment boundary. A radical departure from traditional bunker-like containment facilities, this new model is safer, enhances research productivity, and is exponentially more comfortable and pleasant for researchers and staff. Arguably the most spectacular space in the new facility—and unheard of in a containment facility–is the glass three-story atrium topped by a glass oculus with views to the sky. On the ground floor, the atrium is not within the containment barrier, but visitors have views to containment spaces. Shared, unassigned write-up space is located on the first floor, within the containment barrier, and offers views through the atrium to other floors.
pirbright2
The new facility was sited to create an entirely new entrance and entrance sequence to the Institute’s campus, and to take advantage of the expansive views to a forested ravine to the south. Further, the exterior materials were selected for their strong visual impact to reinforce the revolutionary nature of this facility—and in particular, to move away from conventional, sterile containment environments. The use of wood timber paneling, multi-colored window casings, transparent glass panels, and a carefully detailed metal brise-soleil were all selected to create a place that enhances researchers’ lives, and helps to brand the Pirbright Insitute as a new, vibrant place to work.
pirbright3

Architecture Week 2017 applauds great architecture! The Brendan Iribe Center for Computer Science & Innovation, University of MD, by HDR, wins an AIA NJ Merit Award in the unbuilt category.

red_eagleBrendan Iribe Center for Computer Science + Innovation
HDR Brendan Center.jpg
The new Center for Computer Science + Innovation creates a renewed identity for the Computer Science department and Institute for Advanced Computer Studies and will portray a progressive and contextual image on the College Park Campus that attracts curiosity and excitement, as much as it attracts students, faculty and partners. Easily visible, with views to the activity inside, it will be inherently flexible, composed of a variety of naturally – lit vibrant spaces, resulting in a building that celebrates the  importance of the computer sciences to the academic community and beyond. Sited just north of the main campus green, at an intersection between a main campus artery and highway Route 1, the building is positioned as both a gateway and a new beginning for
the University of Maryland’s computer science program.
brendan1
The building addresses three main drivers:
Place. The Center for Computer Science + Innovation will be a gateway and emblem that marks a sea change in how students approach technical challenges, how faculty transfers knowledge, and how STEM disciplines collaborate through new innovative approaches. The facility is broken into two main parts — the main instructional and research space, and a 300-person auditorium with additional classroom space. The two are linked by connector space which blurs the line between inside and outside, creating a thoughtful academic and research center that links to student life and is in sync with the rhythm of the campus. To characterize the fantastic science happening within, an elaborate, solar – tuned curtain wall system was created — controlling glare and heat gain while creating an optical illusion of movement to pedestrians outside. While creating a radically new image for computer sciences, the building subtly gestures to the University’s traditions; bricks finishes on the auditorium and landscape walls evoke the Neo-Georgian campus design, and the building’s curved shape nestles within the orthogonal site plan.
brendan2
People. People and ideas benefit from uninhibited collaboration and unintended social collision—serendipitous events that can lead to innovation and enhanced problem solving. The Center for Computer Science + Innovation acts as incredible catalyst for bringing people together for education, research and discovery. Multiple plazas, lawn spaces, and accessible green roofs create an inviting, accessible environment for students and faculty before drawing them into the space through 18-foot structural glass walls. The double-height ground floor is littered with opportunities for causal interaction, with seating areas, interactive displays a café, and a sculptural communicating stair. The ground floor will also be a place to host student and community activities, from job fairs to hack-a-thons. Ultimately, the facility hopes to promote collaboration with industrial and community partners and secure sponsored research grants, benefiting students and industry alike.
brendan5
Innovation. The Center for Computer Science + Innovation links series of intersecting communities that combine classroom and administrative space with collaboration and research space, creating diverse nodes where students and faculty benefit from linkages across disciplines and projects, and from observing and participating in investigation, competition and research. The facility brings together faculty from a variety of disciplines that use powerful computing tools to address some of today’s most pressing scientific and societal challenges in areas such as national defense, precision medicine, big data, cyber-security and language and culture. Hacker space and maker space allow students, faculty, and industrial and community partners share knowledge and ideas via workshops, presentations and lectures, and work on projects individually or in collaboration. The balance of co-located program spaces and specialty functions is be fundamental to supporting a progressive pedagogy that reaches beyond the traditional classroom.
brendan3

Architecture Week 2017 applauds great architecture! MD Anderson Cancer Center by HDR wins an AIA NJ Honor Award in the built category

red_eagle

THE UNIVERSITY OF TEXAS

MD ANDERSON CANCER CENTER

ZAYED BUILDING FOR PERSONALIZED CANCER CARE

HDR Zayed

PREMISE: Architecture as a catalyst to curing cancer.   The design reinterprets the conventional laboratory building typology, and replaces it with a people-centric solution with a nexus of knowledge transfer and discovery at its heart.  The transparency of the design both literally and symbolically sheds light on new ideas that are shared by all.

CONCEPT: The building is articulated into four wings and a central hub. Wings are either office neighborhoods or warehouse labs. Office neighborhoods promote interdisciplinary research, and this co-location of scientists fosters knowledge transfer and idea exchange. The expanse of laboratories allows for flexibility and adaptability over time, and for efficient engineering solutions. The central hub acts as a living room and communal focus for the scientist and faculty. A central communicating stair provides vertical interaction between floors.

PROGRAM: The Zayed Building for Personalized Cancer Care is a 610,000 GSF medical research laboratory building that will house the Institute for Personalized Medicine and the Pancreatic Cancer Center. The facility is designed to accommodate the move by MD Anderson away from a departmental research structure, toward an interdisciplinary structure of programs, centers, and institutes.

ENERGY/ENVIRONMENT: Separation of lab and office allows for independent mechanical systems. Laboratory HVAC equipment has a robust energy reduction and recovery system. (Conserve and Aircuity systems). Wings allow for narrow floor plates promoting views and natural light to occupied spaces.  A condensate water reclamation system for irrigation is being implemented. The glass facades are high-performance, with vertical and horizontal shading systems.

MD Anderson Zayed 2